Alles wat je moet weten over glasbreukdetectoren

Of je nu verzekeraar, bedrijfseigenaar of huiseigenaar bent, de veiligheid van je bezittingen is een prioriteit. Tegenwoordig kunnen inbrekers via verschillende manieren het gebouw binnendringen, waaronder door ramen en deuren. Hoewel goed hang- en sluitwerk al een grote stap is, kunnen extra beveiligingsmaatregelen geen kwaad. Eén van deze maatregelen is het installeren van glasbreukdetectoren. In dit artikel gaan we dieper in op wat glasbreukdetectoren zijn, hoe ze werken en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Wat zijn glasbreukdetectoren?

Glasbreukdetectoren zijn elektronische beveiligingsapparaten die zijn ontworpen om glasbreuk te volgen. Ze werken door geluid- en trillingssensoren die veranderingen in geluiden en trillingen binnen een bepaalde frequentie veroorzaken, die worden veroorzaakt wanneer een glazen raam of deur wordt gebroken. Wanneer deze sensoren een glasbreuk veroorzaken, sturen ze onmiddellijk een alarmsignaal naar de volgende alarmcentrale, waardoor eigenaren, verzekeraars of zelfs beveiligingspersoneel per direct worden verwerkt.

Hoe werken glasbreukdetectoren?

Glasbreukdetectoren zijn relatief eenvoudig opgebouwd, bestaande uit slechts een paar hydraulische componenten. Deze gevolgen een microfoon, een versterker, een schakeling en een batterij. Hun werking is gebaseerd op de diepte van het glas ontstaan ​​als het breekt. Dit gebeurt op wanneer een object een glazen raam of deur treft. De dieptemeting die mogelijk is ontstaan, zijn het signaal dat de glasbreukdetector detecteert.

De microfoon van de glasbreukdetector is in staat om een ​​breed scala aan geluiden te veroorzaken. Maar door het gebruik van filters, wordt alleen de frequentie van brekend glas opgepikt. Dit verlaagde het risico op vals alarm. De versterker versterkt het signaal dat de microfoon wordt ontvangen en stuurt dit naar de schakeling van de detector. De schakeling verwerkte deze signalen en volgende de verkregende gegevens met de aanvankelijke alle correcties. Wanneer de frequentie en de amplitude overeenkomen met de opgegeven parameters, wordt er een alarm afgegeven.

Waarvoor worden glasbreukdetectoren gebruikt?

Glasbreukdetectoren kunnen worden gebruikt als extra beveiligingsmaatregel om gebouwen en woningen te beschermen tegen inbraak en vandalisme. Ze kunnen worden gebruikt voor individuele ramen en deuren, voor glas in bijvoorbeeld winkelpuien en vitrines. Door de snelle detectie van glasbreuk, kan er snel worden gemeld dat een inbraak van vandalisme en erger kan worden voorkomen. Dit kan leiden tot minder verlies aan bezittingen en de kans op persoonlijk letsel.

Ook verzekeraars hebben baat bij het installeren van glasbreukdetectoren door hun klanten. Het voorkomen van inbraak van de snelle detectie, kan ervoor zorgen dat verzekeraars minder geld hoeven uit te keren aan klanten. Hierdoor kunnen ze hun premies laag houden en toch een goede capaciteit bieden aan hun klanten. Bedrijven die gebruik kunnen maken van glasbreukdetectie kunnen bijdragen aan een vermindering van de verzekering van hun eigendom en alles wat daarbij hoort.

Soorten glasbreukdetectoren

Glasbreukdetectoren zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Dit is vooral afhankelijk van het type glas dat u wilt beveiligen en waarvoor dit wordt gebruikt. We hebben de drie belangrijkste soorten glasbreukdetectoren beschreven.

Passieve glasbreukdetector

Passieve glasbreukdetectoren worden aan de binnenkant van een raam- of deurkozijn geplaatst. Ze werken op basis van geluidssensoren die veranderingen in geluiden kunnen waarnemen. Wanneer een geluidssignaal luid genoeg is om een ​​raam of deur te breken, zal dit worden geregistreerd door de sensor. Vergeleken met andere soorten glasbreukdetectoren hebben passieve detectoren als voordeel dat ze energiezuinig zijn en een relatief lange levensduur hebben.

Actieve glasbreukdetector

Actieve glasbreukdetectoren werken anders dan passieve detectoren. Actieve detectoren hebben een ontvanger en een verzender. De verzender blijft voortdurende signalen uitzenden naar de ontvanger. Wanneer een raam van de deur kapot gaat, zal het signaal dat verzonden wordt door de verzender niet terugkeren naar de ontvanger gedeeltelijk het onderbroken is door het gebroken glas. Dit zorgt niet alleen voor het activeren van het alarm, het geeft ook aan op welke locatie het raam van de deur kapot is.

Hybride glasbreukdetector

Hybride glasbreukdetectoren combineren zowel passieve als actieve sensoren in één apparaat. Ze zijn daarom de beste optie voor een betrouwbare beveiliging. Dit soort glasbreukdetectoren reageert snel en effectief op elke vorm van geweld die wordt toegepast op het beveiligde glas. Dit betekent dat er minder alarm is en dat elke poging om te breken bijtijds wordt ontdekt.

Conclusie

Glasbreukdetectoren zijn een waardevolle toevoeging bij het beveiligen van gebouwen en woningen tegen inbraak en vandalisme. Deur middel van geluid- en trillingssensoren kunnen deze detectoren snel bevestigen bij het breken van ruiten, deuren of glazen panelen. Hierdoor wordt een onmiddellijke actie genomen en wordt de kans op verlies van eigendommen of letsel aannemelijk. Het kiezen van de juiste glasbreukdetector, hangt af van het type glas dat beveiligd moet worden en het niveau van beveiliging dat nodig is. Zo kan er gekozen worden uit passieve glasbreukdetectoren, actieve glasbreukdetectoren of hybride glasbreukdetectoren. Het gebruik van glasbreukdetectoren wordt daarom sterk aanbevolen bij het beveiligen van eigendommen.

Ook interessant

Inbraakbeveiliging

Inbraakbeveiliging: hoe zorg je voor een veilige woning?Als huiseigenaar zal je er natuurlijk voor zorgen dat je huis zo veilig mogelijk is. Eén van ...

Lees verder

Alarmbeveiligingsysteem

Alarmbeveiligingssysteem: Een Veilige Keuze Voor Jouw WoningBen je op zoek naar manieren om jouw woning te beveiligen? Een alarmbeveiligingssysteem k ...

Lees verder

Alarmdetectiesysteem

...

Lees verder