Leasing: de ideale financieringsvorm voor ondernemers

Als ondernemer heb je regelmatig nieuwe bedrijfsmiddelen nodig, zoals machines, auto's of computers. Investeren in deze middelen kan echter aanzienlijk in de kosten lopen. Het is daarom belangrijk om een ​​vorm van financiering te kiezen bij de situatie van jouw goede onderneming. Een van de mogelijkheden is leasen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze financieringsvorm.

Wat is leasen?

Leasing is een financieringsvorm waarbij je als ondernemer bedrijfsmiddelen huurt van een leasemaatschappij, in plaats van deze zelf aan te schaffen. Je betaalt periodiek een enorm bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. De termijn waarover je betaalt en de hoogte van het bedrag dat afhangt van de afspraken die je maakt met de leasemaatschappij en de waarde van het bedrijfsmiddel.

Een groot voordeel van leasing is dat u als ondernemer niet in één keer een groot bedrag moet investeren in bijvoorbeeld een nieuwe machine. In plaats daarvan verspreid je de kosten over een langere periode, waardoor je ruimte kan worden geïnvesteerd in andere zaken. Daarnaast zijn de kosten van een leasebedrijfsmiddel over het algemeen op jaarbasis fiscaal aftrekbaar, wat weer gunstig is voor de winst- en verliesrekening van de onderneming.

Verschillende vormen van leasing

Er zijn verschillende vormen van leasing mogelijk, namelijk:

- Financiële lease

- Operationeel leasen

- Particuliere lease

Financiële lease

Bij financial lease koop je als ondernemer een bedrijfsmiddel op afbetaling. De leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel en jij betaalt in termijnen het bedrag terug, inclusief rente. Aan het einde van de looptijd word je eigenaar van het bedrijfsmiddel. Financiële lease wordt vaak gebruikt voor bedrijfsmiddelen met een lange levensduur.

Operationele lease

Operational lease is een vorm van leasing waarbij je geen eigendom verwerft van het bedrijfsmiddel. Je betaalt een enorm bedrag per maand voor het gebruik van het bedrijfsmiddel en aan het einde van de looptijd hefboom je het bedrijfsmiddel weer in bij de leasemaatschappij. Bij operational lease draagt ​​de leasemaatschappij de economische eigendom van het bedrijfsmiddel.

Private lease

Tot slot is er ook private lease. Dit is een vorm van leasing voor particulieren. Hierbij huur je als particulier een auto, waarbij je een groot bedrag per maand betaalt voor het gebruik van de auto en alle beschikbare kosten. Private lease lijkt in veel gevallen op operational lease.

Voordelen van leasing

Leasing heeft voor ondernemers diverse voordelen ten gevolge van aanschaf van bedrijfsmiddelen.

Spreiding van kosten

Een groot voordeel van leasing is dat u als ondernemer de kosten van bedrijfsmiddelen over een lange periode kunt spreiden. Je hoeft dus niet in één keer een grote investering te doen, maar verspreidt zich over bijvoorbeeld 3 tot 5 jaar. Hierdoor kun je ruimte bewaren in de liquide middelen van de onderneming en andere investeringen doen.

Geen investering van eigen vermogen

Als je minimaal een bedrijfsmiddel bent, hoef je niet zelf te investeren met eigen vermogen. Dat kan voordelig zijn als je als ondernemer niet voldoende middelen hebt om zo'n investering te doen. Plus als de waarde van het onderpand lager wordt, krijgt de leasemaatschappij daarmee te maken, en niet de onderneming.

Fiscale voordelen

De kosten van financiële lease en operationele lease zijn fiscaal aftrekbaar. Voor financial lease kan je een gesprek maken over investeringsaftrek en BTW kan uiteindelijk teruggevorderd worden. Bij operational lease mag een onderneming bijvoorbeeld de BTW niet aftrekken van het maandbedrag, maar wel over de brandstofkosten.

Nadelen van leasing

Naast voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan leasing.

Geen eigendom

Bij operational lease en private lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dat betekent dat u als ondernemer geen eigendom verwerft over het bedrijfsmiddel. Bij financiële lease word je aan het einde van de levensduur eigenaar van het bedrijfsmiddel, maar tot die tijd ben je slechts huurder.

Duurder dan aankoop

Als je het bedrijfsmiddel zou kopen, is dat over de levensduur van het bedrijfsmiddel goedkoper dan leasen. Echter kan leasen weer aantrekkelijker zijn als je beperkte middelen hebt en de financiering van een bedrijfsmiddel moet regelen.

Verplichtingen

Leasing leidt tot verplichtingen met zich mee. Je dient de afspraken met de leasemaatschappij na te komen en periodiek een groot bedrag. Bij niet-nakoming van de verplichtingen kan de overeenkomst worden ontbonden en kan het gehuurde terugvorderbaar zijn.

Conclusie

Als ondernemer is het belangrijk om een ​​goede financieringsvorm te kiezen die past bij jouw onderneming. Leasing kan een uitstekende optie zijn als je regelmatig bedrijfsmiddelen nodig hebt, maar niet in één keer een grote investering wilt doen. Je hebt de keuze uit verschillende vormen van leasing, met elk hun eigen voor- en nadelen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en uitdagingen van leasing voordat je een beslissing neemt.

Ook interessant

Financieel

Financieeladvies voor beginnersFinanciële planning kan intimiderend en verwarrend zijn voor beginners. Er is zoveel informatie beschikbaar en het kan ...

Lees verder

Banken

De Verbinding Tussen de Banken en LeningenBanken hebben vaak de meest moeilijke tijd het aantrekken van gekwalificeerde kandidaten. Maar geef niet op. ...

Lees verder

Incasso En Factoring

Waarom Kleine Bedrijven Wenden tot incassobureaus en Factoring?Het is geen geheim dat één van de snelste manieren om een ​​bedrijf om weg te blijven ...

Lees verder